Respect voor het verleden, vizier op de toekomst.

FC Portugal Amsterdam in Telegraaf!


FC Portugal Amsterdam in Telegraaf!

'HET GAAT ABSOLUUT GOEDKOMEN.'

Enerverend avondje EK voetbal met Portugese fans

 

door René van Batenburg en Benny Ruff

 

 

Hoewel het Nederlands elftal niet van de partij is op het EK in Frankrijk, heeft de voetbalkoorts in de hoofdstad inmiddels toch toegeslagen. Zeker op Sportpark Sloten waar FC Portugal Amsterdam zetelt.

 

De spanning in de bomvolle kantine van de zaterdag vierdeklasser is duidelijk voelbaar. Nadat eerst het Portugese volkslied uitbundig uit volle borst staand wordt meegezongen - met de hand op het hart - maken ze zich op voor het eerste duel met IJsland, dat in de EK-kwalificaties nog te sterk was voor Oranje. Kunnen de IJslanders Cristiano Ronaldo en zijn companen bedwingen?

 

Na dik negentig minuten spelen moet daar bevestigend op geantwoord worden. Want het favoriete Portugal kwam niet verder dan 1-1. Voor de meeste fans een teleurstellend resultaat, zoals ook voor drie jonge bewonderaars van sterspeler Ronaldo: Gladys, Rafael en Christa. Maar de teleurstelling maakt al snel plaats voor hoop. ,,Er is nog niets beslist. We zijn pas één duel onderweg. De volgende match tegen Oostenrijk zullen we zeker gaan voor de zege", laat het trio overtuigend weten.

 

Ook de neven João en Pedro kunnen na een heet voetbalavondje hun teleurstelling niet verbloemen. João, die verschillende keren met zijn hoofd liep te schudden als Nani weer een kans om zeep hielp, blijft na de remiste een ras-optimist. ,,We overleven de groepsfase hoor, daar maak ik mij absoluut niet zo druk om. Het gaat absoluut goedkomen", aldus João. 

 

Zijn neef Pedro denkt dat Portugal minstens vijf punten in de poulefase zal binnenhalen, voldoende om de achtste finales te bereiken. ,,Bij de 1-0 voorsprong in de pauze voelde ik al dat ze dit niet konden vasthouden. IJsland is echt geen verkeerde ploeg. Ik heb achteraf gelijk gekregen. Zonder de andere landen in onze groep tekort te doen, moet een voetbalnatie als Portugal deze poulefase overleven."

 

Vanachter de bar laat José Manuel Bras da Silva weten dat Ronaldo 'niet echt goed heeft gespeeld'. ,,Hij kan veel beter", zucht de assistent-trainer van FC Portugal Amsterdam, die ook kantinebeheerder is van de club. Zijn vrouw Maria is voorzitter en slaakt een kreet als sterspeler Ronaldo in de loop van de eerste helft in kansrijke positie volledig over de bal heen maait. Nadat Nani na een half uur Portugal op voorsprong heeft gezet is de rust teruggekeerd in het Portugese kamp. Ook bij de preses die zegt dat haar vereniging vooral 'een tweede huis' moet zijn. ,,Onze club is buiten zijn Portugese leden heel multicultureel ingesteld. Bij ons voetballen Brazilianen, Marokkanen en Nederlanders. Het is een weerspiegeling van de samenleving, die lekker met elkaar eet, muziek maakt en natuurlijk voetbalt." Haar ogen blijven onafgebroken gericht op het grote scherm, met de duizenden dolenthousiaste supporters in het stadion. ,,Mooi hè, al die supporters die hun land steunen. Of ze voor Portugal  zijn of IJsland, het is gewoon fantastisch. Ik kan er van genieten." De vrouwelijke voorzitter kan ook van haar club genieten. FC Portugal is immers groeiende. ,,We zitten in de lift. We hebben vijf seniorenelftallen en twee jeugdteams, waar er komend seizoen nog één van bijkomt", zegt Maria, die overigens vindt dat vrouwen veel sneller besluiten kunnen nemen in de voetballerij. ,,Ook kunnen we goed binden. Wij zijn daar eenvoudig beter in dan mannen. En, ik ben altijd objectief als het om voetballen gaat", lacht ze veelbetekenend met een blik op de 1-1 eindstand.

 

Bron: De Telegraaf
Nieuws
30-09-2017
Rustig FC Portugal pakt volle buit bij intimiderend FC Amsterdam
23-09-2017
FC Portugal wint in onnodig spannende seizoensopening
02-09-2017
FC Portugal houdt 60 minuten stand
20-05-2017
Bestuursmededeling
Facebook