De 4-3 defense is een veelgebruikte formatie in zowel professionele competities als jeugdprogramma’s. Ze is eenvoudig te installeren en stelt teams in staat om verschillende spelers op verschillende posities in te zetten. De 4-3 defense vereist vier verdedigende linemen en drie linebackers. Deze drie linebackers worden vaak aangeduid als Sam, Mike en Will. In dit artikel leer je meer over de opstelling van de 4-3 verdediging en de verschillende variaties van verdedigende formaties.
Zorg ervoor dat je de verschillende defense technieken & oplijning kent. Deze naamgeving komt vaak terug in dit artikel.
Wat is de 4-3 defense?
Hoewel verdedigingen in de NFL verschillende systemen hanteren, is de 4-3 verdediging een standaardonderdeel in elk playbook. Deze opstelling bestaat uit:
- 4 defensive linemen: twee defensive tackles (NT/DT) en twee defensive ends (DE’s)
- 3 linebackers: één inside linebackers (Middle: Mike) en twee outside linebackers (Weak side: Will en Strong side: Sam)
Binnen deze groep van 4-3 spelers zijn er verschillende variaties mogelijk om een aanval te stoppen. Ongeacht de formatie draait het in dit systeem allemaal om ‘gap control’ – het controleren van openingen in de aanvallende linie. Elke speler is verantwoordelijk voor het verdedigen van één specifieke opening (gap).
Structuur van de defensive line in de 4-3

De basis 4-3 formatie kent geen verschuivingen of aanpassingen naar een bepaalde kant van het veld. De defensive tackles staan tegenover de offensieve guards. De defensive ends staan buiten de offensive tackles. De buitenste linebackers staan boven de offensive tackles en de Mike linebacker staat recht tegenover de center.
De taak van de defensive tackles is om door de offensieve linie heen te breken en een tackle te maken. Als ze een double team krijgen (door twee blockers), moeten ze hier doorheen vechten om niet teruggeduwd te worden in de richting van de linebackers.
De defensive ends zijn verantwoordelijk voor het stoppen van de run naar buiten. Zij moeten de baldrager dwingen terug naar binnen te gaan. Om de defensive ends op de juiste manier te positioneren, gebruiken coaches vaak een nummersysteem om de techniek en uitlijning aan te geven. Dit nummersysteem staat uitgelegd in het artikel over ‘defensive techniques en oplijning’.

De “4-3 Over” defense
De “Over” formatie verschilt enigszins van de basisformatie. In dit geval staat één defensive tackle opgesteld in de A-gap aan de ‘weak side’ en de andere tackle staat in de B-gap aan de andere kant.
De defensive end aan de strong side (meestal de kant waar de tight end zich bevindt) staat opgesteld aan de buitenkant van de tackle, of recht tegenover de tight end.
De linebackers krijgen specifieke taken toegewezen die aansluiten op de gatenstructuur van de linie. Elke speler heeft de verantwoordelijkheid over één specifieke gap. Dit wordt ook wel “single gap responsibility” genoemd.

De “4-3 Under” defense
De “Under” formatie verschilt vooral in de spreiding van de linebackers. De Sam linebacker staat rechts en is verantwoordelijk voor de D-gap. De Mike linebacker bevindt zich nu aan de sterke kant in de B-gap. De Will linebacker staat aan de open zijde in de A-gap.
De defensive ends zijn verantwoordelijk voor de C-gap. De defensive tackle aan de strong side staat in de A-gap, terwijl de andere tackle aan de weak side in de B-gap staat.
Het belangrijkste verschil tussen de “over” en “under” fronts zit in de positionering van de nose tackle en de 3-technique tackle. In de under formatie staat de 3-technique tackle weg van de kant van de tight end.
Dit maakt het mogelijk om de linebackers die kant op te laten schuiven, aangezien de zwakke zijde wordt afgedekt door de combinatie van de 3-technique en de defensive end in 5-technique.
Structuur van de linebackers in de 4-3
De “Sam” linebacker staat meestal recht tegenover of vlak buiten de tight end. Deze positie wordt vaak gebruikt voor blitzes, maar is vooral belangrijk bij het stoppen van de run. Daarom is de Sam linebacker meestal fysiek groter dan de Will linebacker.
De Sam kan ook worden ingezet om de tight end of een teruglopende running back te dekken.
De “Will” linebacker (weak side) speelt aan de kant zonder tight end en heeft meer vrijheid dan de andere linebackers. Van de drie linebackers is Will degene die het vaakst blitzes uitvoert en verantwoordelijk is voor het afweren van screens, reverses of andere plays aan de weak side Hij heeft doorgaans ook grotere verantwoordelijkheden in passdekking.
In de NFL zijn veel Will linebackers voormalige safeties, vanwege hun snelheid en dekkingservaring.
De “Mike” linebacker staat in het midden. Hij moet fysiek sterk zijn om door het midden de run te stoppen, maar ook wendbaar genoeg om in zone of man coverage terug te zakken. Van alle linebackers moet de Mike de meest getalenteerde, slimme en fysiek gedreven speler zijn.
Dekking in de 4-3 defense
Omdat de meeste middelen in een 4-3 defense gericht zijn op het stoppen van de run, zijn de opties in passdekking beperkt. Met zeven spelers in de zogenaamde “box” blijven er vier verdedigers over voor de pass.
Man dekking
De eenvoudigste vorm is man coverage. Daarbij matchen de vier defensive backs zich aan de vier aanvallende ontvangers. Eén van de drie linebackers neemt meestal de running back uit het backfield in dekking.
Deze dekking is het effectiefst wanneer de defensive backs beter zijn dan de aanvallende receivers. Zijn de receivers echter sterker, dan kan de dekking snel in gevaar komen door het gebrek aan deep help.
Deze vorm van dekking wordt ook wel aangeduid als “Cover 0” of “Cover 1”.
Cover 2
Cover 2 is een veelgebruikte zoneverdediging binnen de 4-3 formatie. Het stelt de drie linebackers in staat zich te focussen op het stoppen van de run, terwijl ze toch passzones afdekken. De drie zones die gedekt worden zijn de hook/curl zones en het midden van het veld.
Omdat het midden van het veld wordt verdedigd door de middle linebacker, ligt hier de zwakke plek. Deze linebacker moet in staat zijn om in coverage te zakken en crossing routes te onderbreken.
Cover 2 biedt geen perfecte dekking tegen diepe passes, maar is goed tegen korte routes en crossing plays.
Cover 4
Een andere veelgebruikte dekking in de 4-3 verdediging is Cover 4. Teams kunnen kiezen tussen “spot drop” of “man-match” technieken in hun zoneverdediging.
Deze dekking is vooral effectief bij derde down en lange afstand situaties.
Als je ook bij eerste en tweede down match coverage wilt spelen, is dat mogelijk.
Daarnaast kunnen teams hun safeties roteren en overschakelen naar een “one-high safety” structuur om Cover 1 of Cover 3 te spelen, al is dat complexer voor jongere spelers.